İNSAN GÖZÜ KAÇ MEGAPİXEL'DİR?
Gözümüz Kaç Megapiksel?
Renkli Görme
Gözün retinasının değişik bölgelerinde yaklaşık 7 milyar ışığa duyarlı hücre bulunmaktadır. Bu hücrelere fotoreseptör denilir. Fotoreseptörler çubuk hücreleri ve konik hücreler olmak üzere iki kısımdır. Çubuk hüc¬releri sadece aydınlık ve karanlığa karşı duyarlıdır ve renkleri algılaya¬mazlar, bu nedenle de sadece karanlıkta siyah ve beyazı görmemizi sağ¬larlar. Çubuk hücrelerinin sayısı konik hücrelere göre 20 kat daha fazla¬dır. Yoğun ve hassas olduklarından en hafif (soluk) ışıkları bile algılama¬mızı mümkün kılarlar. Bir çubuk hücre bir konik hücreyi uyarmak için gerekli olan ışık enerjisinin 1/100.000 i kadar küçük bir ışık enerjisi ile uyarılabilir.
Ay ışığı, Güneş ışığının yansıması olduğundan kırmızı, mavi ve yeşil fre¬kansları içerir. Ancak Ay ışığında rahatlıkla kitap okuyabildiğimiz bir ge¬cede dahi ay ışığı ile görebildiğimiz herşey sadece gri ve beyazın tonları olarak görünür. Bunun nedeni, Ay ışığının en parlak durumunda dahi gö-zümüzdeki konik hücreleri uyarabilecek kadar enerjiye sahip olmaması¬dır. Böylece karanlıkta görmemizi, siyah ve beyazın tonlarında da olsa, mümkün kılan çubuk hücrelerdir.
Konik hücreler (konlar) retinanın merkezinde yoğunlaşmışlardır ve renk¬li görmemizi sağlarlar. Konik hücreler üç çeşittir. Bunlar tayfın değişik bölgelerine duyarlıdırlar. Bu bölgeler kırmızı, yeşil ve mavi bölgelerdir. Renklerin algılanması böylece her üç konik hücrenin bir ışıkla aynı an¬da uyarılmaları sonucunda bu hücreler aracılığıyla beyinde gerçekleşir. Örneğin, kırmızı ve yeşil konlar belli bir frekanstaki ışık ile eşit olarak uyarıldıklarında beyin bu rengi sarı olarak algılar. Fakat kırmızı konlar yeşil konlardan daha fazla uyarılırlarsa beyin bu rengi turuncu olarak al¬gılar.
Konik hücrelerden birinin olmaması renk körlüğüne neden olur. Bu du¬rum kalıtsaldır. Erkeklerin % 8 i, kadınların % 0.3 ü renk körüdür. Renk körü demek renkleri karıştıran demektir. Örneğin bir adamın kırmızı ko¬nik hücresi yoksa kırmızı ve yeşil rengi etkin olarak ayıramaz. Aynı du¬rum yeşil konik hücrenin olmaması halinde de meydana gelir. Her iki du¬rumda da bu kırmızı-yeşil renk körlüğü olarak adlandırılır. İnsanlarda hiç renk ayırımı yapmama iki konik hücrenin eksikliği ile ortaya çıkar ve çok nadirdir.
Yukarıda anlatılan renkli görme teori- si, farklı yoğunluktaki kırmızı, yeşil ve mavi ışık demetlerinin birçok renkleri veya renk tonlarını oluştur¬duğu deneysel gerçeklere dayanır.
Demek ki;
İnsan gözü
7000 milyon /21=>333 milyon /3 =111 000 000 piksel =105 mp dir.yuvarlak hesap 100 mp dir.
Kaynak: Zambak fizik 3
Video
0 yorum:
Yorum Gönder